Opsluiting: nu is het tijd om je in te leven!

Empathie is het vermogen om anderen te begrijpen, zichzelf in hun plaats te zetten. De coronavirusepidemie en -insluiting zijn kansen om deze empathie dagelijks uit te oefenen!

De meesten van ons hebben nog nooit zo’n crisis meegemaakt en we zijn bang. Ofwel voor onszelf, voor onze dierbaren, of voor de planeet of de mensheid. Ten slotte worden we, ongeacht onze leeftijd of onze gezondheidstoestand, allemaal getroffen door deze pandemie.

Dit dwingt ons inderdaad om collectief te denken en onszelf in de plaats van de ander te plaatsen. Wanneer we uitgaan, moeten we niet alleen op onszelf letten, maar ook op alle mensen om ons heen.

Het is misschien “gewoon een griep” voor mij, maar hoe zit het met mijn buurman? Hoe zit het met mijn diabetische broer? Hoe zit het met mijn vriend die in het ziekenhuis werkt?

De pandemie van COVID-19 herinnert ons niet alleen aan onze kwetsbaarheid, maar ook dat we over elkaar moeten waken.

De autoriteiten zijn unaniem: de pandemie zal alleen worden uitgeroeid met medewerking van elke burger. We moeten meer dan ooit collectief denken.

Laten we daarnaast ook denken aan alle mensen die deze opsluiting alleen doorkruisen. Technologie kan een geweldige bondgenoot zijn om eenzaamheid tegen te gaan. Aarzel niet om het te gebruiken om met je vrienden en familie te chatten. Houd negatieve gedachten niet voor jezelf, ook niet als je angstig bent. Aarzel bovendien niet om bepaalde professionals te raadplegen, zoals psychologen of sophrologen die sessies via videoconferentie aanbieden.

Vergeet ook niet om contact op te nemen met je vrienden die je lange tijd niet hebt gezien, verre neven, je grootouders … Dit zijn niet slechts een paar minuten voor jou die het verschil kan maken voor iemand die zich alleen voelt!

Wilt u meer lezen?