Mélissa Da Costa, bekroond auteur en beoefenaar van sofrologie

  • Kent u sofrologie?

Ja, het blijkt dat ik een paar jaar geleden in een vereniging werkte die zich richtte op het milieu en duurzame ontwikkeling. Ik was al geïnteresseerd in natuurlijke medicijnen. Ik dacht er zelfs aan om zich om te scholen tot sofroloog, en ik had online naar sofrologietraining gekeken.
Ik oefende al dagelijks ademhalings- en visualisatieoefeningen en ik had ook enkele sofrologiesessies aangeboden aan mijn dierbaren zodat ze als mijn “cavia’s”. Ik vond het erg leuk en ik wilde verder in deze discipline, ook al had ik de sprong niet gewaagd, ik had graag sofroloog willen worden.

  • Wat is jouw wellnessritueel?

Voordat ik een kind kreeg, deed ik mijn kleine rituelen. Maar met een 2-jarige is het moeilijker en mijn tijd is een soort grafiekpapier. Vandaag heb ik mijn kleine routine en leef ik bij mijn pen. Dagelijks maak ik het proces om de tijd te nemen die nodig is om een ​​dagelijks leven zonder stress te hebben, behalve voor afspraken. En ik probeer deze routine echt toe te passen voor mijn zoon, voor zijn dagelijks welzijn.

  • Hoe slaag je erin om jezelf in je “bubbel” te plaatsen om te schrijven?

Heel vaak zet ik kaarsen aan (voor de geur), verstuif ik essentiële oliën en ga ik onder een plaid zitten. Ik kruip in mijn cocon met muziek die varieert naargelang mijn stemming, wat ook bijdraagt ​​aan mijn dagelijks welzijn.

Maar ik heb ook een sportritme, waarbij ik ongeveer twee keer per week ga sporten en dat heeft een enorme impact op mijn welzijn, op de dagelijkse beheersing van mijn emoties. Het is erg belangrijk voor mij, omdat het me in staat stelt de druk te beheersen en zodra ik de mogelijkheid heb, zal ik 10-15 minuten lopen. Aangezien ik deze tijd voor mezelf neem, kan ik niet meer zonder!

  • Hoe heb je sofrologie ontdekt en waarom heb je ervoor gekozen je erin te interesseren?

Ik ontdekte het via mijn kleine zusje die het gebruikte om haar stress te beheersen. Mijn moeder ging een keer per week met haar naar haar sofroloog en daarna bleef het in mijn achterhoofd zitten.
In Grenoble heerst een positieve energie waarin iedereen hetzelfde is “stemming”, het is een bijzondere omgeving waar de bewoners sofrologie kennen. En dan mijn interesse in natuurgeneeskunde, mijn beoefening van meditatie… De toevoeging van alles wat ervoor zorgde dat ik het zelf wilde doen!

  • Welk advies zou je geven aan iemand die sofrologie wil onderzoeken om zijn of haar welzijn te verbeteren?

Ik zou adviseren om vertrouwd te raken met dit hele idee van meditatie, visualisatie, terugtrekken in een op maat gemaakte bubbel. In het begin schrok ik van de ademhalingsoefeningen, omdat het een proces is dat kan vertragen als je het niet weet. Probeer misschien de apps (Petit Bambou, etc.) om te zien of we het leuk vinden. Of zelfs op YouTube voordat u zich vastlegt en een professional ziet.

  • Kunt u een moment of ervaring uit uw eigen beoefening van sofrologie delen die voor u bijzonder betekenisvol was?

Ja, er is er een die me voor een keer veel heeft gemarkeerd. Het was niet toen ik sofrologie beoefende, maar door het te testen op een “ cavia “. Het was met mijn echtgenoot, en tijdens de oefening moest hij het kind verwelkomen. Het was heel sterk in emoties omdat hij zichzelf op een bepaald moment weer zag. Hij zou ” repareren “ deze moeilijke tijd. En dat vind ik prachtig, het laat toe ” repareren “ veel kleine puntjes. Het stelde me in staat hem te helpen, niet bij grote problemen, maar bij andere kleinere. Sofrologie is een therapie waarmee je goed kunt doen.

  • Hoe integreer je sofrologie in je dagelijkse routine?

Door middel van buikademhaling die dagelijks gebruikt kan worden. Geconfronteerd met een beetje stress voor een afspraak, doe ik wat handbewegingen. Het is voor mij een spiegelreflexcamera geworden. Voordat ik op tv en radio was, kreeg ik de gewoonte om stressbeheersingsoefeningen te doen. Het is een beetje klein, maar ik denk erover om het opnieuw te doen met mijn kind, omdat ik hem de sleutels wil geven voordat hij groot is.

  • Hoe zou u het effect van sofrologie op uw stress en angst omschrijven?

Het is om een ​​gereserveerde ruimte te creëren waar niemand naar binnen kan. Tijdens deze “stemmingen”, sluiten we ons van alles af en doen een stap terug. Het is een soort mentale ruimte waarin men onbereikbaar is. Er is een gevoel van veiligheid en sereniteit. We bieden onszelf een geheime plek aan.

Wilt u meer lezen?