Kalm verlatingsangst met sofrologie

Moeders hebben onlangs hun vragen over de verlatingsangst van hun kinderen met ons gedeeld. Sophroloog Catherine Aliotta was zo vriendelijk om zich te lenen voor een vraag- en antwoordspel om hen te helpen hun kleintjes te ondersteunen door middel van sophrologie.

Ik dacht aan sophrologie om mijn 4 en een half jaar oude zoon te helpen zijn verlatingsangst te beheersen, maar ik weet niet vanaf welke leeftijd ik met dit soort sessies kan beginnen. Raad je me aan om parallel een kinderpsychiater te raadplegen? Nadège, 36 jaar oud

Catherine Aliotta: De praktijk van sofrologie kan heel vroeg beginnen, op voorwaarde dat het kind in staat is om te reproduceren wat hem wordt getoond. Vóór deze leeftijd zijn het eerder de ouders die de oefeningen uitvoeren om de stress en vermoeidheid te beheersen die door deze tranencrises worden veroorzaakt.

reclame

Het feit dat ouders thuis meer ontspannen zijn, heeft echter een zeer positieve invloed op het kind. Hij voelt minder de spanning die huilen kan veroorzaken voor zijn vader of moeder, waardoor hij gemakkelijker kan kalmeren.

Sophrology is volledig compatibel met andere soorten therapeutische ondersteuning. Het kan ook met name worden aanbevolen om een ​​kinderpsychiater te bellen om een ​​’diagnose’ te stellen en vervolgens sophrologiesessies te gebruiken om de situatie onschadelijk te maken.

Sinds ze dit jaar naar de kleuterschool gaat, begint mijn dochter bijna elke ochtend te huilen wanneer ze op school wordt afgezet. Hoe kan sofrologie ons helpen? Elodie, 27

C.A .: Zelfs als het ouders bezorgd maakt, is verlatingsangst normaal bij kinderen. Het stelt hem in staat geleidelijk te beseffen dat hij een individu op zichzelf is. Maar de manier waarop dit onderscheid plaatsvindt, kan door het kind bruut worden ervaren.

In dit geval zou de praktijk van sofrologie heel goed kunnen plaatsvinden voordat hij naar school gaat. 10 minuten kan voldoende zijn om enkele oefeningen te doen. Kinderen delen graag een speciaal moment met een van de ouders. Hier kunnen we de oefeningen concentreren op geruststelling, met de ogen dicht, het kind kan om de beurt voelen dat de buik van zijn ouder onder zijn handen opzwelt tijdens de buikademhaling, dan de zijne. Deze oefening maakt het mogelijk om terloops en geruststellend de overgang te maken tussen fusie en individualisering.

Vervolgens kunnen we deze korte sessie beëindigen door het kind zijn ideale dag voor te stellen, om de angst geleidelijk te verminderen. Het dekbed kan ook deel uitmaken van de geschiedenis als een echte avontuurlijke metgezel.

Sinds de verlatingsangst die op de leeftijd van 9 maanden met mijn zoon verscheen, is het zijn vader die voor het slapengaan zorgt, want als ik het ben, wordt het drama. Voor mij is het heel moeilijk om haar te horen huilen zonder te kunnen ingrijpen, kan sophrologie me helpen deze dagelijkse angst te kalmeren? Fanny, 34

C.A .: Dus deze keer spreken we niet langer over verlatingsangst bij kinderen, maar over de impact ervan op de ouder. Het is waar dat deze situatie, hoe vergankelijk ook, voor de moeder moeilijk te leven is, omdat ze het gevoel kan hebben niet in staat te zijn om de emotionele behoeften van haar kind te vervullen.

Wat hier interessant zou kunnen zijn, is proberen de schuld te bestrijden. Maar daarvoor moet je je “hulpbronnen” kunnen opbouwen, dat wil zeggen momenten van exclusiviteit die je met je kind hebt doorgebracht. Het idee is om jezelf gerust te stellen door je bewust te worden van de tijd die je overdag aan de kleintje hebt kunnen besteden. Deze momenten hoeven niet noodzakelijkerwijs erg lang te zijn, maar leefden terwijl ze volledig aanwezig waren.

Als het kind dan voor het slapengaan begint te huilen en de angst verschijnt, is het gemakkelijker om een ​​sofrologieoefening uit te voeren. Het zal een kwestie van teruggaan naar dit verleden moment zijn, alsof je tegen jezelf zegt: “Ik weet dat ik quality time heb besteed aan mijn kind, ik laat de schuld wegvliegen”.

De sofroloog Catherine Aliotta intervenieert regelmatig in kronieken gewijd aan kinderen. Ze is ook de auteur van Praktische handleiding Sophrologie en jeugd, uitgegeven door InterEditions.


Over hetzelfde onderwerp:

Sophrologie om de angst van kinderen te overwinnen – Maison des Maternelles

Wilt u meer lezen?