Sofrologie en hypnose: twee heel verschillende methoden

Voor het eerst ontwikkeld door Franz Anton Mesmer¹arts met behulp van de magnetische therapie², hypnose is een welzijnsmethode die onderhevig is aan vele vooroordelen. Het gebruik ervan is echter in veel situaties effectief: angst, voorbereiding voor een operatie, enz.

Als therapeutische techniek hypnose maakt het mogelijk om een “veranderde bewustzijnsstaat”³ waar de gehypnotiseerde persoon zich in een toestand tussen waakzaamheid en slaap bevindt dankzij tools voor mentale suggestie. Hoewel het misschien moeilijk lijkt om te bereiken, bevindt iedereen zich er toch in deze staat Ten minste een keer per dag. Inderdaad, of je nu een boek leest, in de ban bent van een film of zelfs de tijd uit het oog verliest, iedereen heeft deze toestand al ervaren.

Advertentie

Door jezelf in een “trance-toestand” te bevinden, kun je werken aan het onbewuste deel van de hersenen om de middelen te activeren die nodig zijn om op een probleem te reageren. Hypnose maakt het dus mogelijk om de perceptie van een situatie te wijzigen om een ​​gevoel van welzijn terug te krijgen. Zo kan iemand die wil stoppen met roken terecht bij a hypnotherapeut om in haar de nodige middelen te vinden om haar drive te overwinnen.

Het is ook interessant om op te merken dat deze techniek van mentale suggestie ook voorkomt in de sofrologie. Ondanks deze gelijkenis zijn deze twee disciplines echter behoorlijk verschillend.

Wilt u meer lezen?