Doomscrolling, deze nieuwe gewoonte om uit te roeien met sofrologie

Velen zijn degenen die genieten van de doomscrollen zonder er echt op te letten. Vanaf de ochtend als ze wakker worden, maar ook meerdere keren per dag brengen steeds meer mensen uren door “scroller” (scroll naar beneden in hun nieuwsfeed) hun schermen op zoek naar een negatief nieuws. Inderdaad, de doomscrollen wordt letterlijk bepaald door “scroll naar zijn ondergang” zijn nieuwsfeed op zijn sociale netwerken. Reeds een paar jaar geïnstalleerd, de doomscrollen kreeg een echte dimensie na de Covid-19-pandemie1.

Op zoek naar de minste informatie zijn internetgebruikers met deze gewoonte constant bang om het belangrijke nieuws van de dag te missen. Dus raadplegen ze regelmatig hun sociale netwerken, en “rol” tot geen einde.
Deze praktijk van nieuwsconsumptie vormt echter een risico voor de geestelijke gezondheid. Zoals blijkt uit een studie gepubliceerd in Gezondheidscommunicatie2die in augustus 2022 deze gewoonte zou veroorzaken “hogere niveaus van stress en angst” dan bij andere mensen die het niet beoefenen doomscrollen. Adviseren eigenlijk negatieve informatie op dagelijkse basis heeft een sterke invloed op het moreel en kan de schijn van angst onder internetgebruikers enorm bevorderen.
Dus om te voorkomen dat je in een helse spiraal terechtkomt en om te leren hoe je een pauze kunt nemen: test de reflexen van de sofrologie !

Wilt u meer lezen?